Verschil tussen grijs en zwart water

Wanneer het over huishoudelijk afvalwater gaat, heeft men het vaak over grijs water en zwart water. In veel woningen komen beiden terecht in een septische put. Maar wat is het verschil tussen grijs en zwart afvalwater? En welke invloed heeft dit op de grootte van uw septische put? Dat leest u in dit artikel!

Wat is huishoudelijk afvalwater?

Huishoudelijk afvalwater is al het water dat na dagdagelijks gebruik in woningen als afvalwater wordt beschouwd. Denk maar aan het water dat door uw toilet, douche, wasmachine en keukengootsteen loopt.

In veel woningen komt huishoudelijk afvalwater terecht in een septische put.

Het verschil tussen grijs en zwart afvalwater

Wat is grijs water?

Grijs water omvat het relatief schone afvalwater afkomstig van uw bad, douche, lavabo en wasmachine. Hoewel dit water zeepresten en vetten kan bevatten, is het vrij van fecaliën en daarom minder verontreinigd dan zwart water.

Wat is zwart water?

Zwart water is het afvalwater dat afkomstig is van het toilet en is verontreinigd met uitwerpselen, urine en toiletpapier. Dit type water vereist gespecialiseerde behandeling voordat het veilig kan worden geloosd of hergebruikt.

De term ‘zwart water’ komt van de donkere kleur die het water kan aannemen door het bacterieel rottingsproces.

De invloed op de grootte van uw septische put

U kan ervoor kiezen om zowel grijs als zwart water op te vangen in uw septische put, of enkel zwart water. Deze keuze heeft uiteraard een invloed op de grootte van uw septische put. Een ander factor die invloed heeft op de grootte, is het aantal bewoners van uw woning.

Om u op weg te zetten, heeft de Vlaamse Milieu Maatschappij enkele dimensioneringsregels opgesteld die de grootte van uw septische put helpen bepalen.

Hieronder vindt u de samenvatting:

Septische put voor enkel zwart afvalwater

Vangt u enkel zwart water op in uw septische put? Voor een huishouden van vijf personen is een septische put met een capaciteit van ten minste 2.000 liter nodig. Reken daar 300 liter bij voor elke extra persoon.

Septische put voor zwart en grijs water

Vangt u zowel grijs als zwart water op in uw septische put? Een huishouden van vijf personen vereist een septische put van minimaal 3.000 liter. Reken daar voor elke extra inwoner 600 liter bij.

Plant u gezinsuitbreiding?

Hou er dan nu al rekening mee bij het bepalen van de grootte van uw septische put. Een baby blijft tenslotte geen baby, en zal op termijn een extra last betekenen voor uw septische put.

Ben ik verplicht om een septische put te plaatsen?

Het is niet altijd verplicht om een septische put te plaatsen. A.d.h.v. het zoneringsplan wordt bepaald of u een aansluiting nodig hebt op het riool, een septische put of een IBA.

Lees er meer over in ons artikel: wanneer is een septische put verplicht?

Laat uw septische put regelmatig ledigen

Laat uw septische put regelmatig ledigen

Heeft u al een septische put? Voor een optimale werking moet u uw septische put periodiek leegmaken. Als u regelmatig uw put laat ruimen, hoeft u zich geen zorgen te maken over een verstoring van de bacteriën. Het zorgt er ook voor dat u vervelende verstoppingen vermijdt.

Wanneer moet uw septische put geledigd worden? Afhankelijk van de omvang van de septische put en het aantal gezinsleden raden we aan om de put iedere 3 à 4 jaar te ruimen.

Is de laatste ruiming van uw septische put al langer geleden? Contacteer ons dan snel voor een interventie! Via onze kortingsbonnen geniet u trouwens van een aantrekkelijke prijs.

Wanneer moet mijn septische put geledigd worden? Ruimingen

Wanneer moet mijn septische put geledigd worden?

Ontdek wanneer het tijd wordt om uw septische put te ledigen.

lavabo ontstoppen Ontstoppen

Lavabo ontstoppen: de ultieme gids

Niemand wil het meemaken, en toch komt een verstopte lavabo vaak voor. In dit artikel ontdekt u de oorzaken en oplossingen.

tips-dekeyser-600 Ruimingen

5 tips voor een optimale werking van uw septische put

Als de bacteriën in een septische put de afbreking niet meer aankunnen, dan verstopt de afvoerbuis geleidelijk aan. Hier leest u 5 tips om de werking van uw septische put te verbeteren.